Powered By Blogger

tisdag 31 januari 2012

Det är dags nu!


Dags för folkpartiet att ta täten i jämställdhetspolitiken!Expressen uppmanar Fredrik (m) och Stefan (s) att göra en historisk insats med att driva på för fler pappamånader. Jan (fp), var är du?


På landsmötet i Karlstad 2011 kämpade kvinnor och män - Liberala Kvinnor, LUF:are och många folkpartister - för att partiet skulle besluta om en enda pappamånad till. 69 röster för en pappamånad men 89 röster mot. Det var nära men det räckte inte.

Det finns en teori att ungdomsförbundets politik blir partiets politik inom några år eftersom ungdomarna tar plats i partiets ledning så småningom. Med andra ord är det en tidsfråga när röstetalen blir de omvända. Men ska folkpartiet verkligen vänta tills dess?

Valfriheten är hotad, svarade partiets ledning på dess landsmöte. Individen själv ska får bestämma.

Vems valfrihet är hotad? Kvinnor har i snitt lägre lön redan när första barnet föds. Det blir rationellt för familjen att hon stannar hemma eftersom det kostar minst med den konstruktion som föräldraförsäkringen har. Sen är ekorrhjulet igång. Lägst lön blir borta mest från arbetsmarknaden vilket ger lägre lön och ännu sämre löneutveckling. Flest vab-dagar och mest sjukfrånvaro under småbarnsåren registreras på kvinnor.

Kvinnors livslön blir 70 procent av männens och pensionen blir därför lite drygt 2/3-delar av mäns pensioner till följd av valen i trettioårsåldern. Det går inte att välja om då. Kan man tala om valfrihet när yttre ekonomiska villkor styr?

Papporna har inte heller mycket val. När de vill ta ledigt, är det många som möter en rad tysta och outtalade fördomar om föräldralediga män. Det krävs mod för att hävda sin rätt. Som tur är kan många pappor nu skylla på garantimånaderna i försäkringen. ”Måste ta ut”-argumentet är effektivt. På så sätt har antalet pappadagar ökat de senaste åren. Men än så länge är det inte mer än 23 procent av alla de fyrtiosjumiljoner dagarna. Kvinnor tar 77 procent.


Det finns statistik på det mesta som rör föräldraförsäkringen och konsekvenserna av det ojämna uttaget. Det finns statistik som visar att pappornas garantimånader har haft effekt.

Folkpartiets ledningen har svarat med att införa en jämställdhetsbonus. Men det blev ingen rusning till bonusen. Det är ett krångligt system och kräver särskild information och kontroll. Jämfört med att förlänga föräldraförsäkringen med en ynka pappamånad är jämställdhetsbonusen ett monster av byråkrati. Varför välja det krångliga när det finns ett enkelt system som en extra pappamånad? Den har testats och visat sig fungera bra i praktiken!

Folkpartiet drev förr framgångsrikt en kamp mot Krångel-Sverige. Varför inte damma av det tänket och återinföra det på jämställdhetsområdet.

Det är många som har valt att jobba aktivt i folkpartiet för partiets ideologi och insatser för ökad jämställdhet. Från kvinnors rösträttskamp och till någon gång vid milleniumskiftet fanns en stor trovärdighet på området. Folkpartiet var bäst och kunde skopa ut socialdemokraterna i debatterna.

Nu skriver Expressen att Folkpartiet har fullständigt förlorat sin feministiska grundsyn. Jag håller inte med om att det är så enkelt. Röstsifforna på landsmötet visar att det inte är fallet. Men modet att våga tycks ha bordlagts. Ska folkpartiets ledning verkligen acceptera att vårt historiskt feministiska parti blir helt marginaliserat i denna sin kärnfråga?? Nej ta bladet ur munnen nu!!!

Bonnie Bernström
Ordförande i Liberala Kvinnor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar